The Chicklit Revolution

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

| Inga kommentarer

ett litet livEn kort recension om en lång bok.
Ett litet liv är ett undantag på bloggen. En kvinnlig författare har den, men mina kriterier innefattar även en eller flera kvinnliga protagonister. Dock, jag ville verkligen läsa den, och skriva om den.
Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men den var inte som jag trott. Det är livet självt vi följer, i dess grymmaste och dess vackraste form. Oändlig ondska och kärlek över alla gränser. Jag äcklas och jag gråter. Den är så stark att jag hela tiden tänker, nej nu klarar jag inte längre. Sen läser jag en sida till, och en sida till.
Återigen förundras jag av hur författaren, nästan obemärkt, bygger upp spänningen och aldrig någonsin släpper den, läsaren får ingen paus, det är ovädersmoln över hela landet, hela tiden. (ytterst få böcker har den här egenskapen, Ferrante är en annan författare som fixar det)
Vi vet att det kommer hända, men inte när, var eller hur, och oftast inte heller vad. Och det görs med enormt subtila medel. Någon gång nöjer sig förf med att skriva ”det som hände sedan skulle bli värre” eller något ditåt, men oftast byggs spänningen omärkligt, och binder läsaren till att fortsätta plöja dessa långa kapitel som i ärlighetens namn är rätt beskrivande och detaljtyngda, men som flyger förbi på grund av skickligheten i hur dessa detaljer är förmedlade.
Eller ja, flyger och flyger, man är på helspänn, och det är inte förrän de sista hundra sidorna som jag slappnar av mer i läsningen och hoppar över en mening här och där. Innan det var det omöjligt. Det här är en bok som tar tid, och kraft.

Jag gillar skarpt att karaktärerna inte blir gamla, trots att man följer den ett helt liv. För det är ju så, när man tänker efter, inte börjar vi tänka så värst annorlunda, inte mognar vi så värst. Vi får mer erfarenhet, javisst, och vi vet hur man uppför sig, men vi är fortfarande vi, med ett själv som aldrig går att fly helt och hållet, om ens alls, och det skildrar författaren strålande.

 

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.